Militaire tribunalen Guantanamo schenden VS-grondwet

De militaire tribunalen van Guantanamo zijn "ongrondwettelijk" en de door Washinghton op de VS-basis op Cuba gevangen gehouden mensen hebben rechten die door de Amerikaanse Grondwet zijn gegarandeerd, zo blijkt uit een beslissing maandag van een Amerikaanse federale rechter.

Belga

"De CRST (tribunalen die het statuut van 'vijandelijke strijders' onderzoeken) zijn ongrondwettelijk", zo oordeelde rechter Joyce Hens Green. Het Pentagon had vorig jaar beslist deze tribunalen in het leven te roepen. Zij moeten het statuut van "vijandelijke strijder" onderzoeken nadat het Hooggerechtshof had beslist dat de gevangenen van Guantanamo het recht hebben hun detentie aan te vechten.

Rechter Joyce Hens Green diende zich uit te spreken in een zaak die door gevangenen van Guantanamo was aangespannen. "De door de Amerikaanse regering uitgewerkte procedures om te bevestigen dat de eisers 'vijandelijke strijders' zijn en dus het voorwerp zijn van een niet-gedefinieerde gevangenschap, schenden de rechten van de eisers", oordeelde de rechter. Zij voegde eraan toe dat haar Hof concludeert dat de "eisers klachten hebben ingediend die stroken met het vijfde amendement op de Grondwet van de Verenigde Staten".

De VS houden op de basis Guantanamo zowat 550 mensen, uit diverse landen afkomstig, gevangen. Zij worden verdacht van terrorisme en/of banden met al-Qaïda en/of de Taliban. Ondanks internationale kritiek weigert Washington deze na de aanslagen van 11/09 in Afghanistan gevangen genomen lieden het statuut van krijsgevangene te geven, zoals vastgelegd in de Conventies van Genève.

Nu in het nieuws