Proces over brand in Mont Blanc-tunnel begonnen

In het Frans stadje Bonneville is maandag een proces begonnen naar aanleiding van de brand in de Mont Blanc-tunnel van 1999 die 39 mensen het leven kostte.

AP Ned

De zaak draait om beschuldigingen tegen zestien verdachten, onder wie de Zweedse vrachtwagenfabrikant Volvo, de Belgische truckchauffeur Gilbert Degrave en Franse en Italiaanse tunneloperators. Het gemeentehuis van Bonneville is voor het proces getransformeerd in een rechtszaal met ruimte voor vierhonderd mensen. De verwachting is dat er grote belangstelling bestaat voor het proces, waarvoor drie maanden zijn uitgetrokken. Frankrijk kreeg maandag een voorproefje toen de Franse televisie opnieuw schokkende beelden van het tunnelinferno van 24 maart 1999 uitzond.

Aangenomen wordt dat de brand is ontstaan in een Volvo-vrachtwagen met bloem en margarine. De brand sloeg over naar andere auto's en vrachtwagens. Het duurde ruim twee dagen voordat het vuur kon worden geblust. De Italiaanse tunneloperator heeft ongeveer 220 familieleden van de slachtoffers een totaalbedrag van 13,5 miljoen euro aangeboden, zei vrijdag een advocaat van een van de eisers. Volgens een rapport van een onderzoeksrechter hebben de tunneloperators negen minuten gewacht alvorens een alarmsignaal in de tunnel in werking te stellen. De twaalf kilometer lange tunnel is ruim drie jaar gesloten geweest en telt nu allerlei veiligheidsvoorzieningen die er voor 1999 niet waren.

De verdachten worden beschuldigd van doodslag en kunnen tot drie jaar gevangenisstraf en boetes worden veroordeeld. Er zijn zo'n 160 ooggetuigen opgeroepen. Het proces wordt gevolgd door ruim tweehonderd civiele partijen.

Nu in het nieuws