NAVO en Europese Unie prijzen moed Irakezen

NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer is verheugd met het verloop van de algemene verkiezingen zondag in Irak. Hij beloofde meer hulp van de NAVO bij de opleiding van de Iraakse veiligheidsdiensten.

Belga

"Miljoenen Irakezen toonden hun vastberadenheid om deel te nemen aan de bouw van een nieuw democratisch Irak", zei de Hoop Scheffer die de verkiezingen in een mededeling een mijlpaal noemde. "Maar er is nog een lange weg te gaan." De Irakezen moeten zo snel mogelijk in hun eigen veiligheid voorzien, maar de NAVO helpt daarbij en het bondgenootschap zal die steun in de komende maanden verhogen.

De Hoge Vertegenwoordiger voor het Europees Buitenlands Beleid Javier Solana prees de moed van de Irakezen en noemde het een belangrijke stap vooruit. "Ondanks de moeilijkheden zijn de verkiezingen een stap vooruit in de overgang naar een democratisch, vrij en vredevol Irak. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU komen maandag in Brussel bijeen om het verloop van de Iraakse verkiezingen te bespreken.

Nu in het nieuws