Burgemeesters vragen herstel Vlaams front B-H-V

De Conferentie van Burgemeesters van Halle- Vilvoorde vraagt naar aanleiding van de stillegging van de parlementaire behandeling van de wetsvoorstellen tot splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde een dringend onderhoud met de Vlaamse partijvoorzitters en de Vlaamse regering. De burgemeesters vragen een herstel van het Vlaams front en de onmiddellijke verderzetting van de parlementaire behandeling.

Belga

Door in te stemmen met het stilleggen verbreken de paarse partijen volgens de burgemeesters op federaal niveau de herhaalde belofte om onverwijld, "dit is zonder uitstel", het gezamenlijke Vlaamse wetsvoorstel in het federale parlement goed te keuren. Ze vrezen tevens dat dit de voorbode is van een compromis-scenario dat alle Vlaamse partijen "unisono" hebben afgewezen. De politiek verliest op die manier elke geloofwaardigheid, aldus de burgemeesters.

Ze roepen ook op tot een herstel van het Vlaams front. "Vlaanderen mag niet toelaten dat het onvermogen om op federaal vlak evidente beslissingen te nemen om de grondwet correct toe te passen tot verdeling leidt in eigen rangen. De Vlaamse regering moet daarom van alle deelnemende partijen de uitvoering van het Vlaams regeerakkoord eisen", aldus de Conferentie van Burgemeesters van Halle-Vilvoorde.