Frans parlement maakt referenda bij EU-uitbreidingen verplicht

Print
In Frankrijk wordt de organisatie van een referendum voortaan verplicht bij elke uitbreiding van de Europese Unie naar nieuwe lidstaten. Dat heeft het Franse parlement donderdag beslist.
Indien Turkije zijn toetredingsonderhandelingen met de Unie tot een goed einde brengt, zal de Franse regering dus een referendum moeten uitschrijven.

De rechtse meerderheidspartij UMP van president Jacques Chirac en premier Jean-Pierre Raffarin toonde zich voorstander van de herziening van de grondwet. De socialistische en communistische partijen stemden tegen. De centrum-rechtse UDF koos voor een onthouding.

Volgens de Franse minister van Justitie, Dominique Perben, is het bewuste artikel 2 van het ontwerp van grondwetsherziening "nuttig om klaarheid te scheppen in het debat en verwarring te vermijden" tussen het nakende referendum over de goedkeuring van de Europese grondwet en de heikele vraag over het Turkse lidmaatschap van de Unie.

Het is wel de bedoeling dat de verplichting pas van kracht wordt na de toetreding van Roemenië, Bulgarije en Kroatië. Zo wil Frankrijk vermijden dat die reeds gevorderde onderhandelingen vergiftigd zouden worden.

.

Nu in het nieuws