Wellicht planeet gevonden in buurt van jonge bruine dwergster

Wetenschappers hebben naar alle waarschijnlijkheid een planeet ontdekt die rond een jonge bruine dwergster wentelt, zo heeft het Hubble Informatiecentrum van het Europese Ruimtevaartbureau ESA bekendgemaakt.

Belga

In april 2004 ontdekten wetenschappers met de Europese VLT-telescoop in Chili in het infrarood al een object in de buurt van de relatief heldere en jonge dwergster 2MASSWJ 1207334-393254 (2M1207), op 225 lichtjaar van ons in het sterrenbeeld Hydra. Ze aanzagen het object als een kandidaat-planeet.

Gezien er nog nooit een planeet buiten ons zonnestelsel (exoplaneet) rechtstreeks is gefotografeerd, kwam er in augustus follow up-onderzoek met het Nicmos-instrument op de Amerikaans-Europese Hubble Ruimtetelescoop (HST).

Vergelijking van de waarnemingen leidden vorsers ertoe met een 99 procent grote betrouwbaarheid te concluderen dat de twee objecten - met name de kandidaat-exoplaneet en de bruine dwergster - inderdaad gravitationeel met elkaar verbonden zijn.

De planeet zou zich op acht miljard km van de moederster bevinden, dertig procent verder dan de afstand Pluto-Zon. Het ding zou 2.500 jaar nodig hebben voor één omloop, en zou ongeveer vijf keer de massa hebben van onze gigant Jupiter.

De ster en de planeet zouden maar acht miljoen jaar oud zijn.

Nu in het nieuws