"Ontkenningslobby" wil maatregelen klimaatsverandering kelderen

Print
Lobbygroepen van de Amerikaanse olie-industrie richten zich op Groot-Brittannië in een poging om de dreiging van de klimaatsverandering af te zwakken en om acties tegen de uitstoot van broeikasgassen te laten ontsporen.
Dit heeft een vooraanstaande Britse wetenschapper donderdag in de kwaliteitskrant The Guardian geschreven.

Voorzitter Bob May van de gerespecteerde wetenschappelijke vereniging Royal Society zegt dat een lobby van "professionele sceptici" zijn aandacht op Londen richt vanwege het "hoge profiel" van Groot-Brittannië (en zijn premier Tony Blair - BELGA) in het debat rond globale klimaatsverandering en de uitstoot van daarmee verbonden stoffen in de atmosfeer.

De Britten zijn in het bijzonder een doelwit van die lobby omdat de regering op de globale opwarming wil focussen tijdens het Britse voorzitterschap van de G8, de top van de rijkste landen ter wereld plus Rusland. Chef-adviseur wetenschappen van Downing Street 10 David King noemde klimaatsverandering zelfs een grotere bedreiging dan terrorisme, terwijl dit laatste voor de regering-Blair ook al een prioriteit is.

May is naar eigen zeggen verontrust door de prominente plaats die de "ontkenningslobby" reeds in zekere Britse media heeft gekregen. De waarschuwing van de Britse prof valt samen met een bijeenkomst te Londen van de Britse groep Scientific Alliance die banden heeft met de Amerikaanse oliereus ExxonMobil. Vorige maand publiceerde de Scientific Alliance, samen met het George C. Marshall Institute in Washington (dat schenkingen van ExxonMobil ontvangt), een rapport waarin de waarschuwingen omtrent klimaatsveranderingen op zijn zachtst gezegd werden geminimaliseerd.
Bovendien trekt May aan de alarmbel op een ogenblik waarop Britse wetenschappers in het wetenschappelijke vakblad Nature aantonen dat de uitstoot van CO2 een veel dramatischer effect op het klimaat kan hebben dan totnogtoe gedacht.

Limieten op de uitstoot van broeikasgassen, zoals voorzien in het protocol van Kyoto, treffen de olie-industrie in haar financiële ziel, aldus The Guardian. Het merendeel van die stoffen komt immers uit de verbranding van fossiele brandstoffen.

.

Nu in het nieuws