Belgische interesse voor Russische simulatie vlucht naar Mars

Ook één of meer Belgen hebben zich kandidaat gesteld voor een Russisch experiment om een vlucht naar Mars te simuleren, zo hebben bevoegde functionarissen donderdag in Moskou bekendgemaakt.

Het Instituut voor Biomedische Problemen, dat zich bezig houdt met de gezondheid van ruimtevaarders, wil zes vrijwilligers 500 dagen lang opsluiten in een replica van een module van een ruimtestation. Zij krijgen voor hun "vlucht" de beschikking over drie ton water, vijf ton voedsel en "voldoende" zuurstof.

Enkel indien de deelnemers ernstig ziek zijn of te sterk onder psychologische stress staan, mogen zij de module verlaten. Niet-kritische aandoeningen worden door een dokter binnen de groep behandeld.

Bedoeling van het initiatief is het simuleren van een vlucht naar de planeet Mars. Een retourtje duurt ongeveer twee jaar.

Vijf jaar geleden ontstonden er problemen en spanningen tijdens een soortgelijk experiment dat acht maand duurde. Toen waren er vrijwilligers uit zes landen.

Nu is het instituut volgens zijn woordvoorder Mark Belakovsky "gebombardeerd" met deelname-aanvragen uit heel de wereld, ook uit België. Details over de identiteit gaf Belakovsky niet.

Nu in het nieuws