Britse arts vermoordde in 27 jaar tijd 250 mensen

Een Britse onderzoekscommissie is donderdag tot de eindconclusie gekomen dat de Britse arts en seriemoordenaar Harold Shipman ongeveer 250 mensen om het leven heeft gebracht gedurende een periode van 27 jaar.

Belga

BR> Daarmee gaat Shipman de geschiedenis in als één van de meest bloeddorstige seriemoordenaars.

Bij de bekendmaking van het zesde en tevens laatste officiële rapport over de arts stelde rechter Janet Smith dat Shipman ongeveer 250 moorden beging tussen 1971 en 1998. Meestal doodde hij zijn slachtoffers door hen een overdosis morfine toe te dienen.

Slechts één andere seriemoordenaar doet beter, de Colombiaan Pedro Lopez Monsalve. Hij werd in 1980 in Ecuador schuldig bevonden aan de moord en aanranding van een zestigtal jonge meisjes en jongens. Voorts werd hij ook veroordeeld voor de moord op bijna 300 kinderen in Colombia, Peru en Ecuador in de jaren zeventig.

Donderdag oordeelde rechter Smith dat Shipman schuldig is aan vijftien nieuwe moorden die werden gepleegd tussen 1971 en 1974 toen Shipman zijn medische carrière begon in een ziekenhuis in Pontefract in het Britse Yorkshire. Hij was toen 25 jaar en "enorm zelfzeker".

Het onderzoek over zijn handelingen in Pontefract, die in verband werden gebracht met 137 verdachte overlijdens, werd afgelopen april geopend na verklaringen van enkele leden van het medisch personeel. "Mijn conclusie is dat Shipman ongeveer 250 patiënten heeft gedood in de periode tussen 1971 en 1998", aldus de rechter tijdens de bekendmaking van het honderden pagina's tellende onderzoeksrapport.

De andere moorden gebeurden in de 'vertrouwelijke omgeving' van zijn kabinet in Hyde, dichtbij Manchester.

Shipman, getrouwd en vader van vier kinderen, werd opgepakt in 1998 na de moord op een tachtigjarige vrouw. In 2000 werd hij tot levenslang veroordeeld voor vijftien moorden. De arts bleef de moorden steeds ontkennen en pleegde op 57-jarige leeftijd in januari 2004 zelfmoord in zijn cel.

"Slechts drie moorden tussen 1971 en 1974 konden bevestigd worden", aldus Smith. Maar volgens haar bestaan er "sterke verdenkingen" voor een tiental andere, waaronder de moord op een vierjarig meisje in 1972. "Het totaalcijfer van 250 zal nooit meer dan een schatting zijn".

"Indien ik er vanuit ga dat 15 pct van de verdachte overlijdens (die zich voordeden in zijn dokterskabinet) daadwerkelijk moorden waren, komt het geschatte aantal moorden waarvan Shipman de dader was op 237 à 238 mensen", verduidelijkt Smith. "Als ik daarbij nog de moorden in Pontefract reken, kom ik op een geschat totaal van 250 moorden". In het voorgaande rapport sprak rechter Smith nog over minstens 215 doden die door 'Dokter Dood' werden gepleegd.

Nu in het nieuws