Ooievaars uit Antwerpen vinden nieuwe thuis in Toscane

Print
De acht ooievaars die vorige week in het Antwerpse Veerle-Laakdal in beslag werden genomen, zijn donderdag naar een ooievaarscentrum in Italië overgevlogen.
BR> Federaal minister van Leefmilieu Bruno Tobback overhandigde de steltlopers aan de uitbaters van Carapax, een Belgische vzw die door een Belgisch echtpaar wordt uitgebaat.

De ooievaars, een ouderpaar en zes jongen, komen onder de hoede van Carapax. Het ooievaars- en schildpaddencentrum bevindt zich in het Toscaanse Massa Marittima.
De vogels uit België worden eerst in quarantaine geplaatst. Ze zullen een tijdje geobserveerd worden, waarna de ouders van de jongen kunnen worden gescheiden. Daarna worden ze in een kweekproject ingeschakeld.

Bedoeling is dat de nakomelingen in Afrika gaan overwinteren. Op die manier zou de Italiaanse trekroute van de ooievaars worden hersteld. Die kreeg zwaar te lijden onder de jacht. Nu trekken ooievaars hoofdzakelijk via Frankrijk en de straat van Gibraltar of via de Balkanlanden naar het Zuiden.

Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen begeleidde de ooievaars tijdens hun tocht van Brussel naar Massa Marittima. De dieren werden vervoerd in twee houten kisten met luchtgaten. Ze hadden een kous over de kop om ze rustig te houden. Na de landing op de luchthaven van Rome werden de kisten even geopend en kregen de ooievaars water toegediend. Daarna ging het met de bus richting Massa Marittima, waar de acht ooievaars zich hun nieuwe omgeving vrij goed lieten welgevallen.

De twee volwassen ooievaars werden een vijftal jaar geleden illegaal vanuit Frankrijk naar België overgebracht. Ze werden in gevangenschap gehouden in de kinderboerderij Ooievaarsnest in Veerle-Laakdal. Hun jongen verbleven ook illegaal in ons land omdat ze uit een illegaal verkregen ouderpaar geboren werden.
Vogelbescherming Vlaanderen diende een klacht in. In 1999 werd de uitbater van de kinderboerderij geverbaliseerd wegens het onwettig bezitten van de steltlopers. De zaak werd behandeld tot in Cassatie. Het hof van beroep van Antwerpen beval uiteindelijk de vrijlating van de vogels in hun natuurlijke habitat.

.

Nu in het nieuws