Duitse extreemrechtse partij geweerd op herdenking in kamp

Afgevaardigden van de extreemrechtse partij DVU uit het parlement van de Duitse deelstaat Brandenburg zijn niet welkom op de herdenking van slachtoffers in het nazi-concentratiekamp Sachsenhausen in Oranienburg donderdag.

De directie van het museum en de gedenkplaats Sachsenhausen heeft de DVU-leden verboden het voormalige kamp te betreden omdat zij van plan waren de herdenking voor propagandadoeleinden te gebruiken, aldus een directiewoordvoerder.

De afgevaardigden van de DVU verklaarden eerder deze week dat zij de slachtoffers van de nazi's die tussen 1936 en 1945 vielen, gelijk wilden stellen met de slachtoffers die vielen nadat het sovjetleger het kamp in 1945 had overgenomen. "Het was duidelijk dat de DVU de herdenking wilde verstoren", aldus de woordvoerder.

Het sovjetleger richtte het nazi-concentratiekamp Sachsenhausen na de overwinning op de nazi's in als interneringskamp voor nazi-functionarissen uit het lage en middenkader en voor politieke tegenstanders. Voor de slachtoffers van de sovjetterreur is in Sachsenhausen ook een museum en een gedenksteen, waar kransen worden gelegd op andere daarvoor aangewezen dagen.

Nu in het nieuws