Personeel Van Hool in staking

Bij busbouwer Van Hool uit Koningshooikt ligt het werk sinds donderdagavond stil door een 24-uurstaking.

Belga

Het personeel is het beu om ondergewaardeerd te worden door de directie wetende dat het bedrijf sinds 1995 tot 2004 zo'n 350 miljoen euro winst heeft geboekt na het betalen van belastingen, zegt Redy De Leege van het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Het personeel bij Van Hool loopt er sinds de nationale vakbondsmanifestatie van 21 december gefrustreerd bij. "Zowel arbeiders als bedienden willen dat het bedrijf hen eindelijk eens leert waarderen", legt De Leege uit. "Concreet vragen wij een verhoging van de maaltijdcheques en een goed uitgewerkte anciënniteitvergoeding. Voor de bedienden vragen we een regeling voor het brugpensioen want nog nooit is een bediende op brugpensioen kunnen vertrekken."

Volgens het vakbondsfront weigert de directie tot hiertoe om rond de tafel te gaan zitten. Ze zouden zich verschuilen achter het interprofessioneel akkoord.

Om hun actie meer kracht bij te zetten, zal het personeel vanaf nu geen overuren meer presteren. "Momenteel draait het zeer goed bij Van Hool waardoor het personeel verschillende overuren draait. Dat is vanaf nu gedaan", aldus De Leege.

Bij Van Hool in Koningshooikt werken zo'n 550 bedienden en een 3.500 arbeiders.

Nu in het nieuws