20 arrestaties bij crematie Zhao Ziyang

De Chinese oud-leider Zhao Ziyang, die sinds 1989 onder huisarrest leefde na zijn steun te hebben betuigd aan de demonstrerende studenten op het Tiananmenplein, is zaterdag in Peking gecremeerd.

Belga

Niet ver van de begraafplaats vonden betogingen plaats. De politie heeft een twintigtal arrestaties verricht. "Wij willen mensenrechten, wij willen een rechtsstaat. De geest van Zhao Ziyang leeft voort," zo scandeerde een dertigtal betogers met witte spandoeken waarop de woorden "Rouw voor Ziyang" stonden geschreven.

"Wij beloven de corruptie te bestrijden. Wij wenen om Ziyang," aldus de manifestanten. "Het is ons zelfs niet toegestaan in het openbaar te treuren, maar het is hier dat wij willen wenen om onze geliefde leider, die wij zo missen. Hij was een goed mens," aldus een van de betogers tegenover het Franse AFP.

Zhao Ziyang overleed op 17 januari in de leeftijd van 85 jaar. Hij was minister-president en leider van de Chinese Communistische Partij voordat hij in 1989 in ongenade viel omdat hij steun betuigde aan democratisch gezinde betogers op het Tiananmenplein.

Nu in het nieuws