Bundesliga - Scheidsrechter Hoyzer geeft manipulatie toe

De Duitse scheidsrechter Robert Hoyzer, die in opspraak gekomen is voor het manipuleren van wedstrijden, heeft donderdag toegegeven dat die beschuldigingen waar zijn. Dat meldde

Bild-Zeitung

. De 25-jarige Berliner, die een communiqué voorlas in het kantoor van zijn advocaat in Essen, zou ook verdere onthullingen doen.

Belga

Zo zou Hoyzer als kroongetuige meewerken voor het gerecht bij verder onderzoek naar het competitiebedrog, aldus nog Bild op voorspraak van gerechtelijke bronnen.

Hoyzer wordt ervan verdacht geld te hebben ingezet op matchen die hij daarna zelf als scheidsrechter beïnvloedde in de Duitse beker, de tweede en derde klasse. Volgens een journalist van het tv-net N24 zou de man gehandeld hebben onder druk van de gokmaffia.

De Duitse Voetbalfederatie (DFB) bracht de zaak zaterdag aan het licht en voert een onderzoek.

Het communiqué dat Hoyzer voorlas, luidt als volgt: "De in het openbaar geuite beschuldiginen tegen mij zijn wat de grond van de zaak betreft juist. Ik betreur mijn houding erg en verontschuldig mij tegenover de DFB, mijn collega-scheidsrechters en alle voetbalfans. Ik heb nu volledig en niets en niemand ontziend mijn houding en kennis over alle mij bekende feiten en personen in de zaak toegelicht en sta ter beschikking van het parket en de DFB om volledige opheldering te geven."

Maandag ontkende Hoyzer, die meteen ook al zijn ontslag aanbood, nog de beschuldigingen aan zijn adres. Onder meer de wedstrijd in de eerste ronde van de Duitse Beker tussen derdeklasser Paderborn en eersteklasser Hamburg (4-2), op 21 augustus 2004, zou het voorwerp zijn van onderzoek. Hoyzer floot in die wedstrijd onder meer 2 strafschoppen en gaf een rode kaart aan onze landgenoot Emile Mpenza wegens beledigingen aan zijn adres. Andere wedstrijden worden eveneens onderzocht, maar Hoyzer floot nooit een competitiewedstrijd in de hoogste Duitse Bundesliga.

De bekerwedstrijd wordt zeker niet herspeeld. Het blijft wel mogelijk dat andere door Hoyzer gemanipuleerde wedstrijden, in de tweede klasse en in lagere divisies, herspeeld moeten worden. Bovendien wordt er een speciale commissie opgericht die het Duitse scheidsrechterswezen moet onderzoeken.