Huurders ‘Zoo-panden’ nog altijd in onzekerheid

”Directeur Van Eysendeyk heeft het in de media weer over de uitbreidingsplannen van de Zoo, maar wij weten nog altijd niet wanneer we uit onze huizen moeten. Is dat over een maand? Of over een jaar? Die onzekerheid maakt ons zenuwachtig.”

jforier

Het vrolijke toontje van het tv-programma Het Leven zoals het is in de Zoo stoot de bewoners van de af te breken panden in de Ploegstraat en de Ommeganckstraat, eigendom van de Zoo, een beetje tegen de borst. Hoewel de indruk leeft dat alle huizen grenzend aan de Zoo leegstaan, woont er nog altijd een zestigtal mensen. ”We horen van alle kanten over de verbouwingen van de Zoo, maar hebben nog altijd geen officiële huuropzeg gekregen”, zeggen de huurders. Deze week kwamen ze met een twintigtal samen om te bekijken wat ze kunnen doen.

”In april 2004 hebben we een brief ontvangen waarin ons werd gezegd dat we weldra de huuropzeg zouden ontvangen zodat voor het einde van 2004 de noodzakelijke werken zouden kunnen aanvangen”, zegt huurder Abderzak. ”Sindsdien heb ik niks meer gehoord. Ik ben dan maar zelf naar de Zoo gestapt en heb gevraagd wanneer we eruit moeten. Ik heb geen antwoord gekregen. Ze kunnen me zelfs niet zeggen of het nog een jaar gaat duren of een maand.”

”Mij hebben ze gezegd dat het waarschijnlijk niet meer voor 2005 zal zijn”, zegt een buurvrouw. ”Ik heb trouwens in juli nog een brief gehad waarin werd gezegd dat ”de uitbreiding zeer snel naderbij komt”. Ik heb me dan op een lijst laten zetten om een nieuw huurhuis te vinden. Daarover heb ik wel niks meer gehoord.” ”En ik heb nog geen enkele brief gehad”, zegt buurman Asendal uit de Ploegstraat.

Het buurtcomité Provinciestraat heeft de Zoo begin deze maand in een brief om meer duidelijkheid gevraagd. ”De Zoo kan niet zeggen wanneer de werken zullen starten omdat het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan in voorbereiding is”, zegt Jan Hertoghs van het buurtcomité. ”Pas wanneer dat in orde is, vraagt de Zoo aan de Vlaamse Gemeenschap de onteigening van het enige, nog niet verkochte, pand in de Ommeganckstraat. Ondertussen zijn architecten bezig met plannen over hoe de overgang tussen de dierentuin en de achterliggende straat zal worden uitgewerkt.”

Nu in het nieuws