Safin stopt zegereeks Federer op Australian Open

Print
Roger Federer verloor donderdag voor het eerst in meer dan vijf maanden nog eens een wedstrijd. Marat Safin versloeg in de halve finale van de Australian Open de onklopbaar gewaande Zwitser, het nummer één van de wereld, na een dramatische vijfsetter: 5-7, 6-4, 5-7, 7-6 (8-6), 9-7. De Rus speelt zondag zijn derde finale in Melbourne. Vorig jaar verloor hij er nog de finale van ... Federer.
Het Zwitserse topreekshoofd ging voor het laatst onderuit op de Olympische Spelen in Athene en was ook ongeslagen tegen top-10-spelers sinds de herfst van ... 2002. Safin had uiteindelijk zeven matchpunten nodig om het emotioneel geladen duel na bijna 4u30 triomferend af te sluiten. Federer liet zich bij het begin van de vijfde set wel verzorgen voor pijn in de rug, nek en arm, maar de stylist versaagde niet. Hij kwam van 5-2 terug tot 5-5 waarbij hij in het negende en tiende game wel drie matchballen moest keren. In het veertiende game (7-6) kreeg Safin opnieuw twee matchballen, maar Federer werkte ze weer weg. Uiteindelijk kreeg de Rus, die donderdag zijn 25e verjaardag vierde, zijn tegenstander bij zijn zevende matchpunt letterlijk en figuurlijk op de knieën.
"Ik kon niet geloven dat ik Roger Federer heb verslagen", verklaarde een overgelukkige en ietwat verraste winnaar van de US Open in 2000, die in Melbourne op zoek gaat naar zijn tweede grandslamtitel. Safin speelt zondag tegen de winnaar van het duel tussen de Australiër Lleyton Hewitt, het derde reekshoofd, en de als tweede geplaatste Amerikaan Andy Roddick.

"Tegen Roger spelen geeft extra druk", aldus Safin. "Het maakt niet uit hoeveel matchpunten je tegen hem hebt, je moet altijd voorzichtig zijn." De Zwitser sloeg 22 aces onderweg naar de nederlaag, die meteen de gesprekken over een mogelijke Grand Slam (wist in Melbourne, Parijs, Londen en New York, nvdr) de kop indrukte.
Federer sloeg wel meer winners (72 tegen 65), maar maakte voor zijn doen onnodig veel fouten (59 tegen 60). Safin kwam zijn prestatie nauwelijks te boven: "Ik verloor al zoveel tegen hem, hij is gewoon te goed." In de onderlinge duels staat het nu 6-2 in het voordeel van Federer.

De Rus kon het enige matchpunt van Federer, bij 6-5 in de tiebreak van de vierde set, wegwerken door een lob, die de Zwitser in een wanhopige poging met een slag tussen de benen in het net werkte.
Vanaf dan was de spanning niet meer weg te bannen. "Ik kan niet uitleggen wat ik nu voel", ging Safin voort. "Het was ook een mentaal gevecht. Allebei voelden we de wedstrijd goed aan. We wilden tonen wat we in huis hadden. We speelden zo goed als we konden, ik kon niet beter dan dat."

.

Nu in het nieuws