Australian Open: Safin in zinderende halve finale voorbij Federer

Print
De Rus Marat Safin heeft zichzelf donderdag een mooi verjaardagscadeau bezorgd. Op zijn 25e verjaardag klopte het vierde reekshoofd de 23-jarige Zwitserse nummer één van de wereld Roger Federer in een heruitgave van de finale van vorig jaar in Melbourne: 5-7, 6-4, 5-7, 7-6 (8/6), 9-7 na een zinderende partij met matchpunten over en weer, die meer dan 4,5 uur duurde.
Safins zege is des te opmerkelijker omdat het voor Federer de eerste nederlaag na 26 winstpartijen op rij was. Zo won de onklopbaar gewaande 'God' ook zijn laatste 24 wedstrijden tegen top-10-spelers. Safin was de eerste speler die in Australië sets kon afpakken van het topreekshoofd, die voor zijn doen onnodig veel fouten maakte en in de tiebreak bij 6-5 een matchpunt miste. Zelf werkte de Zwitser zes matchpunten weg, maar het zevende dwong de Zwitser letterlijk op de knieën. In het begin van de laatste set liet Federer zich wel tweemaal verzorgen. De Zwitser verloor voor het laatst in ... augustus op de Olympische Spelen in Athene van de Tsjech Tomas Berdych.
Safin speelt zondag zijn derde finale in Melbourne tegen de Amerikaan Andy Roddick, het tweede reekshoofd, of de Australiër Lleyton Hewitt, als derde geplaatst. Zij spelen vrijdag hun halve finale.

.

Nu in het nieuws