Uitzicht op einde sociaal conflict bij Brussels openbaar vervoer

Print
Er komt mogelijk een einde aan het sociaal conflict bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. Na afloop van de ondernemingsraad zegt de socialistische vakbond ACOD dat het "de goede richting uitgaat". Zeggen dat het conflict binnen de MIVB helemaal van de baan is, is voorbarig. Op 1 februari houdt het ACOD nog een algemene personeelsvergadering.
Het ACOD organiseerde in de maanden november, december en onlangs nog op 10 januari een reeks stakingen in het openbaar vervoer in Brussel. De socialistische overheidsbond verwierp het sociaal akkoord dat in het najaar werd afgesloten met de directie. De andere vakbonden bij de MIVB keurden het akkoord wel goed.

Volgens Alex Vonck van het ACOD heeft de directie donderdag tijdens de ondernemingsraad uitleg gegeven over de bijkomende aanwervingen en de maatregelen die werden genomen om de doorstroming van de bussen en trams in de stad te verbeteren. De directie gaat daarin verder dan wat afgesproken is in het protocolakkoord, zegt Vonck, die eraan toevoegt dat "de acties dus hun nut hebben bewezen".

De MIVB levert inspanningen om de bussen en trams beter te laten doorrijden, het is nu aan de regering om garanties en middelen te geven voor een betere doorstroming en een betere opvang van het groeiend aantal reizigers, aldus Vonck.
Het gaat volgens de vakbondsman "de goede richting uit, wat de kans op acties vermindert". Het is echter afwachten tot 1 februari, wanneer de vakbondsvertegenwoordigers de uitleg van de directie zullen voorleggen aan hun achterban.

.

Nu in het nieuws