Wereldbank voorspelt 4,5 procent groei in nieuwe EU-lidstaten

De economie in de acht Oost-Europese landen die sinds mei lid zijn van de Europese Unie, zal gemiddeld met 4,5 procent groeien dit jaar. Tegenover 5,4 procent in 2004. Dit voorspelt de Wereldbank. Afgelopen jaar hebben de nieuwe lidstaten op alle terreinen winst geboekt.

In 2004 is de werkloosheid gedaald onder 14 procent. Vooral inzake hooggeschoolden beginnen zich al tekorten af te tekenen. De binnenlandse vraag en de export is gestegen. De landen trekken meer buitenlandse investeerders aan en de beurzen doen het goed. Vooral de eerste helft van 2004 was goed. Daarna was er een lichte daling omdat de voordelen van EU-toetreding beperkter werden en door de conjunctuur in de oude lidstaten. Maar als de betrokken landen een bedrijfsvriendelijk beleid blijven voeren, kan hoge groei ook op middellange termijn gerealiseerd worden, aldus de Wereldbank.

In een aparte sectie van het rapport wordt dieper ingegaan op de 'Baltische tijgers': Litouwen, Letland en Estland. Zij zullen het zeer goed blijven doen: vijf à zes procent groei per jaar op de middellange termijn.

Nu in het nieuws