Witte Woede trekt opnieuw door Brussel

Duizenden werknemers uit de non-profitsector trekken betogend door Brussel. Ze eisen meer personeel en meer loon. Rond de middag hielden zij de treinsporen bij het Zuidstation bezet.

Belga

BR> Volgens de organisatoren nemen 20.000 manifestanten deel. De vakbonden zijn tevreden met de opkomst en om 14 uur uitgenodigd voor een gesprek op de kabinetten van minister voor Volksgezondheid en Sociale Zaken Rudy Demotte, en minister voor Werk Freya Van den Bossche.

Walter Cornelis van de christelijke vakbond LBC-NVK verwacht dat Demotte en Van den Bossche zullen toelichten welke maatregelen zij vrijdag gaan voorleggen aan het kernkabinet. "Als het niet is wat het moet zijn, dan organiseren we vanaf midden februari een algemene staking van onbepaalde duur," aldus Cornelis nog. Vrijdagmiddag hebben de bonden een nieuw onderhoud met Demotte en Van den Bossche.

De vakbonden uit de gezondheidssector eisen meer jobs, meer loon (dertiende maand), recht op vorming, een arbeidsduurvermindering en een aanvullend pensioen. "Het totale eisenpakket zoals wij het zien moet zo'n 500 miljoen euro kosten. De regering lijkt vooral te willen mikken op jobcreatie in de sector, maar dat alleen volstaat niet", aldus Cornelis nog.

De vakbondsman haalde ook uit naar de Vlaamse regering. Die heeft vorige week een belastingverlaging van 500 miljoen euro goedgekeurd. "Een belastingsverlaging waar niemand iets van zal voelen", luidt het. "Met dat geld hadden wij alle problemen in onze sector kunnen oplossen", zo besluit hij.

De onrust in de non-profitsector borrelt al meer dan een jaar. De bonden hopen dat er snel een doorbraak komt in de aanslepende onderhandelingen met de regeringen. Daarnaast wordt in sommige instellingen in de sector gestaakt. Daar wordt gewerkt op zondagsdienst, wat betekent dat enkel dringende ingrepen zullen worden uitgevoerd.

Omstreeks het middaguur hebben tientallen betogers van de gezondheids- en de welzijnsector tijdens hun optocht enkele sporen van het Brusselse Zuidstation bezet. Aanvankelijk waren de sporen 9, 10, 14 en 15 bezet. Om 13.00 uur stonden er dertig betogers op de spoorbeddingen 14 en 15. De politie verzoekt de manifestanten de sporen vrij te maken.

De NMBS tracht de bezette sporen te vermijden en leidt treinen om. Het Zuidstation blijft wel open.