Protesten tegen Braziliaanse president Silva op Wereld Sociaal Forum

Print
De Braziliaanse president Luiz Ignacio Lula da Silva heeft donderdag op het Wereld Sociaal Forum in het Braziliaanse Porto Alegre zijn beleid verdedigd tegenover teleurgestelde aanhangers en woedende betogers die een socialistischer politiek van hem hadden verwacht. Het Wereld Sociaal Forum wordt jaarlijks gehouden om tegenwicht te bieden aan het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos.
Silva, een voormalig vakbondsleider en de eerste gekozen linkse leider van Brazilië, werd met boegeroep ontvangen door zo'n honderd van de ruim tienduizend aanwezigen. Zeker duizend linkse actievoerders, onder wie veel socialisten die uit protest tegen zijn beleid uit Silva's Arbeiderspartij zijn gestapt, hadden zich verzameld buiten het stadion waar het forum plaatsheeft en staken daar een beeltenis van Silva gehuld in een Amerikaanse vlag in brand.

Silva verdedigde zijn beleid met elan, maar hij heeft de afgelopen twee jaar meer aandacht besteed aan het aflossen van de buitenlandse schuld dan aan sociale programma's, een keuze die voor zijn traditionele achterban moeilijk te verteren valt. Sommige actievoerders zeiden dat Silva beter op zijn plaats zou zijn in Davos.
Het forum, dat zes dagen duurt, biedt een podium aan tal van actiegroepen, die zich bezighouden met uiteenlopende zaken als schuldverlichting voor ontwikkelingslanden tot de herverdeling van land onder arme Latijns-Amerikaanse boeren.

.

Nu in het nieuws