Verkiezingen in Gaza lijken succes voor Hamas

De gemeenteraadsverkiezingen die donderdag in tien plaatsen in de Gazastrook zijn gehouden lijken een groot succes te worden voor de Hamas. Uit exit-polls blijkt dat de radicale islamitische beweging in enkele plaatsen het vrijwel alleen voor het zeggen krijgt.

AP Ned

In vier plaatsen werden peilingen gehouden onder kiezers. De uitkomst werd na het sluiten van de stembureaus bekendgemaakt. In de grootste van de vier plaatsen, Deir el-Balah, behaalt Hamas volgens een peiling dertien van de vijftien zetels. De twee overgebleven zetels gaan naar de Fatah-partij van premier Mahmoud Abbas. In Bani Suweilah sleept Hamas waarschijnlijk twaalf van de dertien zetels binnen en in Beit Hanoun, in het noorden van de Gazastrook, de helft van de twaalf zetels. Alleen in Mughazi eindigen de verkiezingen volgens de exit-polls in een overwinning voor Fatah, die hier twaalf zetels krijgt, tegenover een voor de Hamas.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn een belangrijke graadmeter voor de steun voor de Hamas, die zijn aanvallen op Israël heeft opgeschort en zijn aandacht heeft verlegd naar de politiek. De beweging kwam al sterk uit de bus bij de verkiezingen die op 23 december in 26 steden en dorpen op de Westoever werden gehouden. Ook toen versloeg de Hamas de Fatah-beweging van de nieuwe Palestijnse leider Mahmoud Abbas in enkele plaatsen. Gaza geldt als een sterker bolwerk van de Hamas dan de Westoever.

De Hamas heeft in de afgelopen vier jaar bij aanslagen honderden Israëliërs gedood, maar de groep heeft ook een organisatie opgebouwd die goedkoop medische zorg en zorg voor kinderen aanbood in een tijd waarin de Palestijnse Autoriteit daar niet toe in staat was.

In tien gemeenten dingen in totaal 414 kandidaten naar 118 raadszetels. Honderdachtenzestig kandidaten zijn vrouw, van wie vijftien gesteund worden door de Hamas. Hamas-kandidaten doen in negen plaatsen mee aan de verkiezingen, onder de leus "Verandering en hervorming".

De Hamas hoopt ook hoge ogen te gooien bij de parlementsverkiezingen in juli. De groep boycotte de verkiezingen van 9 januari voor het voorzitterschap van de Palestijnse Autoriteit, die werden gewonnen door Abbas.

Nu in het nieuws