Herdenking bevrijding Auschwitz in teken van meditatie en revolte

Meditatie en hommages aan de slachtoffers, maar ook uithalen naar de onverschilligheid van de geallieerden en de absolute vastberadenheid om de herhaling van een drama als de holocaust te vermijden.

BR> Dat waren de ingrediënten donderdag van de herdenkingsplechtigheden in Auschwitz naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de bevrijding van het concentratiekamp.

De grote ceremonie 's middags begon met een fluittoon en het lawaai van een bruusk remmende trein. De toon was gezet: honderdduizenden gevangenen kwamen in die omstandigheden aan in het uitroeiingskamp. De ijzige temperatuur, de sneeuw en de mist droegen bij tot de troosteloze sfeer.

Meer dan tienduizend mensen waren aanwezig op de plechtigheid. Onder hen een veertigtal staatshoofden, maar ook meer dan duizend overlevenden van het concentratiekamp, ex-Sovjetsoldaten die het kamp bevrijdden en vertegenwoordigers van joodse gemeenschappen. Ook talloze jongeren tekenden present.

Ex-gevangene en voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Polen Wladyslaw Bartoszewski sprak in naam van de niet-joodse slachtoffers van het kamp. "De regeringen van Groot-Brittannië en de VS waren goed op de hoogte van wat er gebeurde in Auschwitz-Birkenau", stelde hij. "Geen enkel land ter wereld heeft echter op gepaste manier gereageerd op de ernst van het probleem".

Na hem nam voormalig voorzitster van het Europees Parlement Simone Veil, die ook naar Auschwitz werd gedeporteerd, het woord in naam van de joodse slachtoffers. Zij riep op te strijden tegen het racisme en het antisemitisme opdat "'dat nooit meer' realiteit zou worden". Veil vond dat het na 60 jaar hoog tijd is voor een nieuw, stevig engagement tegen de onverdraagzaamheid en het aanzetten tot haat.

Vijfenveertig staatshoofden woonden de herdenkingsplechtigheid bij, onder wie de Israëlische president Moshe Katsav, zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, VS-vice-president Dick Cheney, de Franse president Jacques Chirac en zijn Duitse evenknie Horst Köhler. Namens België waren koning Albert II, premier Guy Verhofstadt, buitenlandminister Karel De Gucht, defensieminister André Flahaut en senaatsvoorzitster Anne-Marie Lizin aanwezig. Onder meer Katsav en Poetin namen het woord.

In België betoogde een tiental leden van de Vereniging voor de Individuele, Integrale en Snelle Restitutie van de van de Joden gestolen Goederen donderdag voor het ministerie van Defensie. Zij willen dat de Belgische staat eindelijk haar verantwoordelijkheid erkent in de deportatie van de Belgische joden. Volgens hen heeft de overheid ertoe bijgedragen om de deportatie mogelijk te maken. Ze vinden dat er terzake snel een parlementaire onderzoekscommissie moet worden opgericht.

In Auschwitz-Birkenau lieten tussen de 1,1 en de 1,5 miljoen mensen het leven: voornamelijk joden, maar ook homoseksuelen, Jehova-getuigen, Roma-zigeuners, Polen en Sovjetsoldaten. Troepen van het Rode Leger bevrijdden het uitroeiingskamp uiteindelijk op 27 januari 1945. De nazi's joegen in totaal zes miljoen Europese joden de dood in.

Nu in het nieuws