Opeens veel sneeuw in Europa

Na weken waarin slechts hier en daar een vlokje viel, is Midden-Europa woensdag en donderdag opeens bedekt onder een dik pak sneeuw.

AP Ned

De nieuwe Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko moest zijn voornemen om naar Brussel te gaan en het Europese Parlement toe te spreken vanwege zware sneeuwval in Polen afblazen. In de voormalige Joegoslavische republiek Montenegro moest de luchthaven van Podgorica worden gesloten. In het noordoosten van Roemenië verongelukte een postvliegtuigje op weg naar Hongarije. Beide inzittenden kwamen om het leven. Verscheidene autowegen in het noorden en oosten van Roemenië moesten worden afgesloten, evenals in Hongarije.

Ook in Oostenrijk veroorzaakte een sneeuwstorm veel overlast voor het verkeer. Vrachtauto's mochten de belangrijke oost-westverbinding A1 niet meer op omdat hellingen onoverkomelijke hindernissen waren geworden. Ook veel personenauto's liepen vast. Medewerkers van de Oostenrijkse automobielclub spraken van een "sneeuwhel". Alle parkeerplaatsen op de A1 tussen Ansfelden en St. Pölten stonden vol. In Wenen viel sinds woensdag bijna dertig centimeter sneeuw. Scholieren kregen vrij en vermaakten zich met snowboards.

In Slowakije duurden de sneeuwbuien donderdag voort. De politie maande automobilisten voorzichtig te zijn en rekening te houden met opstoppingen. Het openbaarvervoerbedrijf van de hoofdstad Bratislava waarschuwde voor vertragingen van een half uur. In het westen van Zwitserland werden bij zware vorst windstoten tot 160 kilometer per uur gemeten. Veel treinen reden met vertraging. Ook de Italiaanse hoofdstad Rome werd bedekt onder een dun laagje sneeuw.

Een deel van de snelweg A75 tussen Mauriac en Saint Flour in het midden van Frankrijk is sinds dinsdag gesloten vanwege harde windvlagen, sneeuw en temperaturen onder de -7 graden Celsius. Sommige scholen in de buurt sloten donderdag hun deuren. Het elektriciteitsverbruik woensdagavond was het hoogste sinds januari 2003. In Parijs werden extra slaapplaatsen voor daklozen ingericht.

Het noorden en midden van Spanje kampten ook met zware sneeuwval. Wegen waren onbegaanbaar en honderden afgelegen bergdorpen raakten volkomen geïsoleerd. De politie zei dat in de provincie Burgos ruim duizend automobilisten op een snelweg vast waren komen te zitten en de nacht hadden doorgebracht in inderhaast daarvoor ingerichte sporthallen.

De Albanese regering zet het leger in om voedsel te brengen naar gebieden in het noorden en oosten van het land die door het koude weer en de continue sneeuwval moeilijk toegankelijk zijn. In vier dagen viel meer dan anderhalve meter sneeuw. Veel wegen zijn onbegaanbaar en honderden scholen houden de deuren gesloten. Vanuit Albanië's belangrijkste haven Durres, 33 kilometer ten westen van de hoofdstad Tirana, vertrokken geen schepen.

In delen van de Pyreneeën vroor het 14 graden en zelfs op het eiland Mallorca viel een flink pak sneeuw.