Japanse militairen helpen in Atjeh

Bij de buitenlandse hulpverleners in de Indonesische provincie Atjeh hebben zich donderdag ook de Japanse strijdkrachten gevoegd. Twee Japanse luchtkussenvoertuigen brachten onder meer een waterzuiveringsinstallatie en medische hulpgoederen aan land.

Japan, Frankrijk, Duitsland, Australië en Maleisië blijven in Atjeh hulp bieden, terwijl de Verenigde Staten hun militaire hulpoperatie op Sumatra op een lager pitje zetten.

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono zei woensdag dat Indonesië een sterk en modern leger nodig heeft om hulp te kunnen bieden bij rampen. Het land heeft 400.000 militairen, maar veel materieel werkt niet, deels door gebrek aan geld en deels door een Amerikaans embargo op de levering van wapenonderdelen. Hij zei een verhoging van het defensiebudget te overwegen tot een "ideaal niveau" van 3 tot 5 procent van het bruto binnenlands product, in plaats van het huidige niveau van 1 procent.

Er zijn naar schatting 30.000 Indonesische militairen gelegerd op Sumatra. De meesten waren voor de ramp ingezet in de strijd tegen de Atjeese afscheidingsbeweging GAM.

Nu in het nieuws