Griffiers van Henegouwen en Antwerpen protesteren

Print
De griffiers en het personeel op de griffie van de rechtbanken van de provincies Henegouwen en Antwerpen hebben donderdagochtend in toga actie gevoerd voor de desbetreffende justitiepaleizen. In de andere Belgische justitiepaleizen werden de lichten van de griffie uit protest gedurende een uur gedoofd.
Vanaf donderdag beginnen de griffiers aan een reeks protestacties. De provincies Henegouwen en Antwerpen beten de spits af. Gedurende verschillende tientallen minuten verzamelden de griffiers zich in toga en met een spandoek met daarop de slogan 'Genegeerde griffiers gaan over tot actie'.
De griffies van de andere justitiepaleizen van het land hernamen op hun beurt hun wekelijkse symbolische protestactie en doofden de lichten gedurende een uur.

De griffiers en werknemers van de griffie eisen de creatie van een eigen vertegenwoordigingsorgaan aangezien de 1.800 griffiers in ons land zelf geen erkend vakbondsorgaan hebben. Dat orgaan kan volgens hen van belang zijn in het kader van de gesprekken over de Copernicus-hervormingen. Bovendien willen de griffiers ook een herwaardering van hun statuut.
De griffiers en het personeel op de griffies willen ook dat de tweetaligheidspremie voor de griffiers wordt opgetrokken en dat de internetkosten voor het thuiswerk worden terugbetaald.
De provincies Antwerpen en Henegouwen werkten samen voor de actie van 27 januari, terwijl Luik en Limburg op 3 februari zullen actie voeren. Luxemburg en West-Vlaanderen houden de actie op 10 februari, Namen en Oost-Vlaanderen op 17 februari. Een week later beëindigen Vlaams- en Waals-Brabant en Brussel-Hoofdstad op hun beurt de acties.

.

Nu in het nieuws