Opgesloten peuter raakt gewond bij woningbrand in Antwerpen

Bij een woningbrand in de Gijzelaarstraat in Antwerpen is woensdag omstreeks 14.50 uur een 2,5-jarig jongetje gewond geraakt.

Belga

De vader had het kind 's morgens in de badkamer opgesloten en had het appartement vervolgens verlaten. Toen de brand uitbrak was het jongetje alleen thuis. De vader, een 27-jarige Bosniër, is woensdagavond opgepakt, zo heeft Dominique Reyniers van het Antwerpse parket donderdag gemeld.

De man beweerde aanvankelijk dat hij om 10 uur was weggegaan, maar dat zijn vrouw nog thuis was. Zij verklaarde echter dat ze al om 8 uur 's morgens naar haar werk was vertrokken. De vader ging uiteindelijk door de knieën en bekende dat hij zijn zoontje in de badkamer had opgesloten en dan de woning had verlaten.

Uit het onderzoek bleek dat er in de badkamer vermoedelijk een stoel was omgevallen waar kleding op hing. Die kledingstukken waren op een verwarmingselement gevallen en hadden vuur gevat. Buren hadden het vuur en de dikke rook opgemerkt en waren het appartement binnengedrongen. Toen ze het gekerm van het kind hoorden, waren ze op de tast naar de badkamer gelopen en hadden ze het kind kunnen redden. Het jongetje werd in een zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht. Het kind had veel rook ingeademd en wordt in een kunstmatige coma gehouden.

De vader werd in de vooravond opgepakt. Het parket wil hem vervolgen voor "verlating van een kind door een ouder" en "willekeurige vrijheidsberoving". Op de eerste tenlastelegging staat een gevangenisstraf van een maand tot drie jaar. Als het jongetje een blijvend letstel overhoudt aan het incident, riskeert de man zes maanden tot vijf jaar en als het kind sterft, kan de man vijf tot tien jaar achter de tralies vliegen. Op de tweede tenlastelegging staat een celstraf van drie maanden tot twee jaar.