Tour Down Under: McEwen pakt slotrit, Sanchez eindzege

Robbie McEwen (Davitamon-Lotto) heeft na de eerste en tweede rit zondag ook de afsluitende etappe van de Tour Down Under, een criterium over 81 kilometer in de straten van Adelaide. McEwen liet op King William Road onder anderen Paride Grillo en Allan Davis achter zich. De eindzege in deze zesdaagse rittenkoers is voor de Spanjaard Luis Leon Sanchez (Liberty Seguros).

Belga

Onze landgenoot Johan Vansummeren (Davitamon-Lotto) legde beslag op de vierde plaats in het eindklassement. Het was Jan Kuyckx die er van bij de start van deze slotetappe invloog. De Davitamon--renner kreeg wat later het gezelschap van Jurgen Van Goolen en de Australiërs Corey Sweet en Jonathan Clarke. Het peloton bleef evenwel waakzaam en de voorsprong van het kwartet groeide nooit tot boven de minuut.

Met nog 54 kilometer voor de boeg vonden de spurterploegen het welletjes en werden de vier opnieuw gegrepen. Het teken dan voor thuisrijders David Betts en Steve Cunningham om zich te tonen en voor de grote groep uit te rijden. Cunningham kreeg af te rekenen met een lekke band en wanneer Davitamon-Lotto op vijf ronden van de finish de touwtjes in handen nam, volgde al vrij snel een algemene hergroepering. Niemand raakte nog weg en McEwen kon meteen zijn derde zege in deze Tour Down Under boeken. Luis Leon Sanchez volgt de Australiër Patrick Jonker op die vorig jaar de Tour Down Under won.

Nu in het nieuws