Russische toppers Myskina en Dementieva out op Australian Open

Het Russische vrouwentennis heeft er een dag om snel te vergeten opzitten. In de achtste finales van de Australian Open, het eerste Grand Slam-toernooi van het seizoen, sneuvelde maandag zowel als Anastasia Myskina als Elena Dementieva.

Belga

De als derde geplaatste Myskina, die vorig jaar Roland Garros won, ging er in twee korte sets uit tegen de Française Nathalie Dechy, het 19e reekshoofd: 6-4 en 6-2. Het is de eerste keer in 37 pogingen dat Dechy zo ver raakt in een Grand Slam-toernooi.

Myskina kende maandag een absolute off-day. Wat de Russin ook probeerde, niets lukte. Haar forehand liet haar in de steek en ze maakte maar liefst 45 onnodige fouten. Myskina verklaarde na de wedstrijd dat er niets aan de hand was. "Ik had gewoon een slechte dag. Nathalie speelde slim tegen mij vandaag, maar ik kan niet zeggen dat zij de wedstrijd gewonnen heeft. Ik heb hem vooral verloren."

In de kwartfinales neemt Dechy het op tegen het twaalfde reekshoofd, de Zwitserse Patty Schnyder. Zij was in drie sets te sterk voor de als zesde geplaatste Elena Dementieva, die vorig jaar in de finale stond op Roland Garros én op de US Open. Dementieva liet het volledig afweten op het beslissende moment. Ze leidde met 7-6 (6/8), 4-0 en 30-0, toen ze Schnyder terug in de wedstrijd liet komen. Dementieva stapelde de fouten nadien op (61 stuks) en moest de wedstrijd uit handen geven: 7-6 (6/8), 7-6 (7/4) en 6-2.

Bij de mannen was er wel goed nieuws voor Rusland. Nikolay Davydenko plaatste zich ten koste van de Argentijn Guillermo Canas voor de kwartfinales. De setstanden: 6-3, 6-4 en 6-4. In de volgende ronde neemt Davydenko, die in de tweede ronde te sterk was voor Christophe Rochus, het op tegen de Amerikaan Andy Roddick. Het tweede reekshoofd won in drie sets van de Duitser Philipp Kohlschreiber: 6-3, 7-6 (8/6) en 6-1.

De Spanjaard Rafael Nadal zorgde bijna voor de verrassing van de dag. Hij dwong in zijn wedstrijd tegen het derde reekshoofd Lleyton Hewitt een vijfde set af. Hewitt won de eerste set met 7-5, maar verloor de volgende twee met 6-3 en 6-1. In de erg spannende vierde set kwam het tot een tiebreak, die Hewitt met 7/3 kon winnen, waardoor er een vijfde en beslissende set aan te pas moest komen. In die vijfde set toonde Hewitt zich uiteindelijk de fitste; hij won met 6-2.

In de kwartfinales wacht Hewitt een duel met de winnaar van de match tussen de Argentijnen Guillermo Coria en David Nalbandian.