Rochus met opgeheven hoofd naar huis

Olivier Rochus werd zondag uitgeschakeld in de 1/8e finales van de Australian Open, de eerste Grand Slam van het seizoen. De Waal, het nummer 53 op de ATP-ranking, verloor van het nummer 4 van de wereld, de Rus Marat Safin, in vier sets: 4-6, 7-6 (7/1), 7-6 (7/5), 7-6 (7/2) in 3 uur en 58 minuten.

Belga

Onze landgenoot mag zo met opgeheven hoofd naar huis, na een prachtig parcours in Melbourne. Tegen het nummer 4 van de wereld moest hij slechts één keer zijn service inleveren en redde hij 17 breakpunten. Hij moest enkel in de tie-breaks de duimen leggen, waarin de opslag (29 aces) en de ervaring van Safin de bovenhand haalden.

Voor Rochus, halvefinalist in Adelaide en finalist in Auckland, is het pas de derde nederlaag van het seizoen, tegenover 10 zeges. Door deze goede prestaties duikt Rochus na de Australian Open de top-40 binnen van de ATP-ranking. In de kwartfinales komt Safin uit tegen de Slovaak Dominik Hrbaty, het 20e reekshoofd, die de Zweed Thomas Johansson, het 30e reekshoofd, versloeg in drie sets: 7-5, 6-3, 6-1.

Rochus ging al in de eerste game door de opslag van Safin, waardoor de 1m93 grote Rus meteen op achtervolgen aangewezen was. Het bleek echter een achtervolging zonder succes want na 43 minuten haalde onze landgenoot, via een tweede setpunt, de eerste set binnen met 6-4. Safin had wel drie kansen gekregen om terug te breaken, maar dat werd verhinderd door Rochus.

Safin raakte in de tweede set enkele keren geïrriteerd door de goede weerstand van de 1m65 grote Namenaar, en vooral door het feit dat hij de enkele kansen niet kon benutten om door de opslag te gaan van zijn tegenstander. Rochus weerstond goed aan de druk van het nummer 4 van de wereld, en maakte bij 4-5 en 5-6 telkens gelijk, maar moest zich in de tie-break van de tweede set toch gewonnen geven (7/1).

De Rus kon echter niet op zijn elan doorgaan, en nadat hij al zijn 11e breakpunt van de wedstrijd niet kon omzetten, zag hij Rochus tot 0-3 uitlopen. Iets later, bij 1-3, brak Safin zelfs uit pure woede zijn racket, nadat hij een 0-40 voorsprong niet kon vertalen in gamewinst. Rochus liep daardoor uit tot 1-4, maar de Rus kwam toch terug tot 3-4 nadat hij met zijn 16e (!) breakpunt dan toch eens succes kende. Ook de derde set moest daarop beslist worden in de tie-break, en opnieuw toonde de Rus zich de sterkste: 7/5 voor 2-1 in de sets na 2u51.

In de vierde set trok Safin het niveau wat op, maar Rochus liet zich niet kennen. Hij weerstond het 17e en 18e breakpunt van de Rus, en net zoals de tweede en derde set ging het weer naar een tie-break. Safin toonde zich opnieuw autoritair, en plaatste zich via 7/2 voor de kwartfinales.