Zweedse studie doet niet-rokers beven

Roken vermindert het risico om de ziekte van Parkinson op te lopen, zo haalt het Zweedse persagentschap TT zaterdag een studie aan van het Karolinska-instituut, de grote faculteit medische wetenschappen van Stockholm, aan.

Belga

De vorsers van het instituut hadden, zonder voorafgaande doelstelling, een grondig onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen van nicotine op het menselijk zenuwstelsel. Als proefkonijnen werden tweelingen gekozen waarvan de ene helft rookte en de andere niet. Niet minder dan 52.000 tweelingen geboren tussen 1886 en 1958 werden onder de loep genomen: van hen werden de levensgewoonten vergeleken met statistisch materiaal over doodsoorzaken en ziekenhuisopnames. De studie, gepubliceerd in het vakblad Annals of Neurology, toonde aan dat rokers -onafhankelijk van andere factoren als onderwijsniveau en alcohol- en koffieconsumptie- minder vatbaar waren voor Parkinson dan niet-rokers. Een verklaring voor de blijkbaar beschermende eigenschappen van nicotine hadden de onderzoekers niet.

De ziekte van Parkinson, waarbij het zenuwstelsel langzaam degenereert, stelt de medische wereld nog steeds voor een raadsel. Tegen de ziekte is voorlopig nog geen afdoende behandeling gevonden.

Nu in het nieuws