Catwoman, Britney Spears en George Bush maken kans op Razzie

De film Catwoman is maandag zevenmaal genomineerd voor een Razzie, de ludieke filmonderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan het slechtste wat Hollywood te bieden heeft.

AP Ned

Behalve in de categorie slechtste film is Catwoman onder meer genomineerd in de categorieën slechtste actrice (Halle Berry) en slechtste bijrollen (Sharon Stone en Lambert Wilson). "Het cinematografische equivalent van een klont in de kattenbak", zo typeert de jury de film Catwoman. "Een klein zielig ding dat voor veel stank zorgt." Ook het historische epos Alexander van regisseur Oliver Stone dreigt in de prijzen te vallen. De film over Alexander de Grote werd zesmaal genomineerd. Stone zelf kreeg een van de nominaties, net als hoofdrolspelers Colin Farrell en Angelina Jolie.

Een opvallende genomineerde in de categorie slechtste acteur is George Bush. De Amerikaanse president verdiende zijn nominatie met zijn optreden in Michael Moore's documentaire Fahrenheit 9/11, grotendeels samengesteld uit archiefbeelden. Aankomend minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice en minister van defensie Donald Rumsfeld zijn ook genomineerd. Zelfs Britney Spears kreeg een Razzie-nominatie voor haar 'rol' in Fahrenheit 9/11. Ze is hooguit vijf seconden in de film te zien, maar in die korte tijd maakt ze volgens de jury zo'n domme indruk dat ze de nominatie volledig verdient.

De Golden Raspberry (Gouden Framboos) is een prijs die jaarlijks door de Golden Raspberry Award Foundation wordt toegekend aan degenen die verantwoordelijk zijn voor het allerslechtste op filmgebied dat het afgelopen jaar is uitgebracht. De keuze ervan wordt bepaald door zo'n vijfhonderd filmkijkers die lid zijn van de Foundation. De nominaties worden altijd bekendgemaakt op de dag voor de onthulling van de Oscar-nominaties. De winnaars worden op 26 februari bekendgemaakt.