Online muziekwinkel Apple is groot succes

Het computerconcern Apple heeft al meer dan 250 miljoen muzieknummers verkocht via zijn online muziekwinkel. Per dag gaan gemiddeld 1,25 miljoen liedjes over de toonbank van de iTunes Music Store, die in 15 landen vertegenwoordigd is.

Belga

Bij de lancering van de iTunes Music Store in april 2003 hoopte Apple tijdens de eerste zes maanden één miljoen nummers te verkopen. Nu worden er per dag al meer dan een miljoen gedownload. Apple lanceerde iTunes om zijn mp3-speler iPod van legale muziek afkomstig van het internet te kunnen voorzien. Ook de lancering en verkoop van de iPod is een succesverhaal.

De iTunes Music Store heeft in Europa een catalogus van meer dan 700.000 muzieknummers in alle mogelijke genres. In de Verenigde Staten zijn er dat meer dan een miljoen. Een nummer kost 0,99 euro (inclusief BTW) en mag onbeperkt op cd worden gebrand. Voor een volledig album betaalt de consument 9,99 euro. Uniek aan de iTunes Music Store is dat er geen abonnementskosten aan verbonden zijn. De iTunes Music Store biedt klanten een gratis preview van 30 seconden per nummer aan. Die beslissen daarna of ze het nummer al dan niet aankopen.