Vliegreizen prins Andrew komen Britten duur te staan

De Britse prins Andrew reist het liefst per helikopter en dat kost de Britse belastingbetaler een aardige cent. Dat meldt The Guardian maandag op basis van cijfers van het Britse Rekenhof.

Belga

Sir John Bourn, hoofd van het Rekenhof, schat dat de vliegverslaving van prins Andrew de Britse staat jaarlijks zo'n 450.000 euro kost. De 44-jarige zoon van Queen Elizabeth II heeft in de Britse pers al de bijnaam 'Airmiles-Andy' gekregen. Volgens The Guardian heeft de hertog van York zelfs al eens de Royal Air Force ingeschakeld om naar een golfterrein in Schotland te vliegen. Kostprijs: 45.000 euro. Omdat de prins een afkeer heeft van reizen met de trein wordt hij bijna altijd per helikopter naar zijn bestemming gebracht, zelfs als die maar 50 kilometer ver is. Prinses Anne en prins Edward, de zus en broer van Andrew, nemen daarentegen vaker de trein en sparen daardoor vele tienduizenden pond uit.

Labour-parlementslid Ian Davidson noemt de reisgewoonten van prins Andrew "schandelijk". Maar het Rekenhof kan de prins geen echte inbreuken op de wet aanrekenen. Tussen de regels klinkt wel duidelijk kritiek. "Wij hebben geen enkel bewijs gevonden dat de tijdswinst van de hertog en zijn twijfel aan de stiptheid van de treinen de kosten verbonden aan het inzetten van een helikopter rechtvaardigen", luidt het.