Hitchcock is beste regisseur die nooit Oscar won

De Britse filmmaker Alfred Hitchcock is door Britse filmliefhebbers verkozen tot de beste regisseur die nooit een Oscar won.

Belga

Dat maakte de zender Turner Classic Movies (TCM) maandag bekend, een dag vòòr de nominaties voor de Oscars 2005 publiek worden gemaakt.

De Britse regisseur werd tijdens zijn carrière zes keer genomineerd voor een Academy Award (de officiële naam van de Oscars), onder meer voor 'Psycho' en 'Rear Window', maar won het beeldje zelf nooit.

In de einduitslag van de TCM-verkiezing, gaat Hitchcock Martin Scorsese en Stanley Kubrick vooraf. Scorsese, die al vijf keer genomineerd werd sinds 1981, is een van de favorieten om dit jaar met een beeldje te gaan lopen met zijn film 'The Aviator', met onder meer Leonardo DiCaprio.

De acteur die het meest een Oscar verdiende, maar er nooit eentje won, is Samuel L Jackson, die in 1994 een nominatie kreeg voor 'Pulp Fiction'. Jackson haalde het voor Steve McQueen en Richard Burton.

Demi Moore, die nog nooit genomineerd werd, werd dan weer verkozen tot beste actrice die nooit een Oscar kon winnen, voor Sharon Stone en Meg Ryan.