César-hoop voor Belgische acteurs Poelvoorde en Moreau

De Académie des Arts et Techniques du Cinéma heeft maandag haar nominatielijst voor de Césars vrijgegeven en niet één, maar zowaar twee Belgen mogen hopen dat zij op 26 februari in het Parijse Théâtre du Châtelet met een "Franse Oscar" mogen zwaaien.

Belga

De Belgische genomineerden zijn acteur Benoit Poelvoorde en actrice Yolande Moreau. Poelvoorde -de schurk uit het legendarische 'C'est arrivé près de chez vous'- dankt die eer aan zijn vertolking van een Claude François-imitator in 'Podium'. Hij neemt het op tegen het Franse kwartet Mathieu Amalric ('Rois et Reine'), Daniel Auteuil ('36, Quai des Orfèvres'), Gérard Jugnot ('Les Choristes') en Philippe Torreton ('L'Equipier').

Voor Yolande Moreau, hoofdrol in 'Quand la mer monte', wordt het nog kwader Cesarkersen eten: zij dient te concurreren met, naast Emmanuelle Devos ('Rois et Reine') en Karin Viard ('Le rôle de sa vie'), de Hongkong-ster Maggie Cheung ('Clean') en de onvermijdelijke Audrey 'Amélie' Tautou ('Un long dimanche de fiançailles'). Moet Yolande dan maar wanhopen? Nee hoor: de Académie kent op de gala-avond in februari immers een ere-César toe aan niemand minder (of is het meer?) dan ... Will Smith.

Voor de titel beste film komen volgende films in aanmerking: de kaskraker 'Les Choristes' van Christophe Barratier, 'Rois et Reine' van Arnaud Desplechin, 'Un long dimanche de fiançailles' van Jean-Pierre Jeunet, '36 Quai des Orfèvres' van Olivier Marchal (met Daniel Auteuil en Gérard Depardieu) en 'L'Esquive' van Abdellatif Kechiche.