Acht N-Koreanen zoeken toevlucht in Japanse school in Beijing

Acht Noord-Koreanen hebben maandag hun toevlucht gezocht in een Japanse school in de Chinese hoofdstad Beijing. Zij zijn vandaar naar de Japanse ambassade overgebracht. De vijf vrouwen, een man en twee meisjes zeiden naar Zuid-Korea te willen.

AP Ned

Veel Noord-Koreanen die de armoede en repressie in hun eigen land willen inruilen voor een leven in Zuid-Korea gebruiken Beijing als tussenstation. Zij zoeken daar hun toevlucht in buitenlandse instellingen zoals ambassades en scholen die proberen hen verder te helpen.

In de Japanse ambassade in de Chinese hoofdstad vertoeven momenteel 24 Noord-Koreanen die naar Zuid-Korea willen. Sommige van hen bivakkeren daar al maanden. China is krachtens een afspraak met Noord-Korea verplicht Noord-Koreaanse vluchtelingen naar hun eigen land terug te sturen, maar doet dit nooit als de vluchtelingen in de openbaarheid zijn getreden en er dus veel internationale aandacht voor hun zaak is. Veelal probeert Beijing hen dan via een derde land naar Zuid-Korea te laten vertrekken.