Aardbeving veroorzaakt paniek op Sulawesi

Een krachtige aardbeving heeft maandag in delen van het Indonesische eiland Sulawesi paniek veroorzaakt. Duizenden inwoners van de kustplaats Palu renden hun huizen uit en vluchtten naar hoger gelegen delen uit angst voor een tsunami, die uitbleef.

AP Ned

Volgens de politie kwam een persoon om het leven, vermoedelijk als gevolg van een hartaanval. Enkele tientallen huizen werden beschadigd.

De beving, die zich voordeed terwijl de meeste mensen nog sliepen, had een magnitude van 6,2 en werd door verscheidene naschokken gevolgd. Het epicentrum lag ongeveer twintig kilometer ten zuidwesten van Palu, aldus een seismoloog in Jakarta.

"Ik voelde mijn bed en de grond schudden en rende naar buiten. Iedereen was in paniek", zei Huwal Hayun, een 19-jarige student. Ook de meeste patiënten van het Undata-ziekenhuis in Palu sloegen op de vlucht. "Ze schreeuwden water, water, omdat ze bang waren voor golven nadat ze zoveel berichten over de tsunami hadden gezien", zei dokter Riri Lamdjido.

Bijna een maand geleden veroorzaakte een zware aardbeving voor de kust van Sumatra enorme vloedgolven, die in elf landen tussen de 160.000 en 228.000 mensen het leven kostten, het merendeel in Indonesië. Sumatra ligt duizenden kilometers van Sulawesi. Volgens seismoloog Suharjono was een tsunami onwaarschijnlijk omdat het epicentrum niet in zee lag. Ook veroorzaken aardbevingen van 6,2 zelden een tsunami, zei hij. De beving van 26 december had een magnitude van 9.