Iraakse extremisten doden hun gijzelaars nu ook buiten

Een Egyptische gijzelaar in Irak is op een drukke straathoek doodgeschoten. Dat blijkt uit videobeelden van de moord die de daders zondag op internet hebben geplaatst. Zaterdag verschenen op internet beelden van de onthoofding van twee sjiieten, eveneens buiten op straat. De openbare executies zijn het werk van Al-Qaida in Irak, de terreurgroep van de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi.

AP Ned

De Egyptenaar wordt eerst binnen gefilmd. Hij zegt voor de camera dat hij vracht vervoerde van de grens van Koeweit naar de stad Ramadi. Daar begaf zijn vrachtwagen het, waarna hij in handen van de ontvoerders terechtkwam. Hij roept andere buitenlandse chauffeurs op niet in Irak te werken.

In de volgende scène is de Egyptische chauffeur buiten te zien, geblinddoekt en met de handen achter de rug gebonden. Een gemaskerde man schiet hem drie keer in de rug, op klaarlichte dag op een drukke straathoek, terwijl het verkeer langs raast. Wanneer de video is gemaakt, is onduidelijk.

De lichamen van de twee sjiieten werden op 17 januari gevonden in Ramadi. Op de videobeelden die zaterdag op internet verschenen, is de zien hoe ze in het volle daglicht worden onthoofd op het plaveisel, terwijl een groep mensen toekijkt.

De groep van Al-Zarqawi is voor tal van ontvoeringen en moorden in Irak verantwoordelijk. Ze richten zich vooral op buitenlanders, die ze als handlangers van de Amerikanen zien, en op de sjiieten.