Joesjtsjenko als nieuwe president van Oekraïne beëdigd

De pro-westerse politicus Viktor Joesjtsjenko heeft zondag in het Oekraïense parlement in Kiev de eed afgelegd als nieuwe president van zijn land. Er waren meer dan zestig buitenlandse delegaties aanwezig.

Belga

"Ik verbind er mij toe de soevereiniteit en de onafhankelijkheid van de Oekraïne te verdedigen, om te ijveren voor het welzijn van mijn vaderland en volk, om de rechten en de vrijheden van de burgers te vrijwaren, om de grondwet en de wet te respecteren, mijn taken uit te oefenen in het belang van al mijn medeburgers, en om de autoriteit van de Oekraïne in de wereld te versterken", zei Joesjtsjenko (50) met de hand op de grondwet van zijn land en een bijbel uit de zestiende eeuw.

Onder de buitenlandse vertegenwoordigers waren de scheidende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO, de Poolse president Aleksander Kwasnievski en de Belgische Senaatsvoorzitter Anne-Marie Lizin. Als voormalig oppositieleider won Joesjtsjenko een electorale marathon, gekarakteriseerd door fraude en massaal protest. Uiteindelijk won de opvolger van Leonid Koetsjma met acht procent voorsprong op zijn rivaal Viktor Janoekovitsj.

Nu in het nieuws