B-H-V: Franstaligen achter verklaringen Giet

De Franstalige partijen reageerden positief op de verklaring van PS-fractieleider Giet (foto) dat de bespreking van de voorstellen over Brussel-Halle-Vilvoorde niet kan starten voor de werkgroep van de interministeriële conferentie (IMC) een kans heeft gekregen.

Belga

Aan Vlaamse kant is het wachten op reacties. De cdH herinnerde eraan dat op de bijeenkomst van de Franstalige partijvoorzitters vorige week vrijdag duidelijk overeengekomen was dat het dossier van B-H-V in de werkgroep van de IMC moest behandeld worden. Er was toen ook afgesproken dat er intussen niet over de wetsvoorstellen kon gepraat worden in de kamercommissie. Voor de CdH heeft Giet dus niets anders gedaan dan het gezamenlijk standpunt van de Franstalige partijen te bevestigen.

De partij stelt anderzijds vast dat het gebrek aan leiderschap en arbitrage van de premier andermaal bewezen is. Binnen de federale regering kunnen Franstaligen en Vlamingen niet eens een akkoord bereiken over een eenvoudige werkmethode. Ook Ecolo hekelt de gebrekkige voorbereiding van het dossier door de premier en zijn federale meerderheid.

FDF-voorzitter OLivier Maingain zei zeer gelukkig te zijn over de eenheid onder Franstaligen in de verdediging van de stelling die het FDF-kamerlid Eric Libert woensdag in de commissie had ingenomen. Maingain verwees naar de gebeurtenissen van woensdag in de commissie Binnenlandse Zaken. CD&V-fractieleider Pieter De Crem had toen voorgesteld dat wekelijks verslag zou uitgebracht worden in de commissie over de werkzaamheden van de werkgroep. Daarna zouden de wetsvoorstellen besproken worden.

Vastgoed

Jobs in de regio