Sagalassos-onderzoekers ontwikkelen archeologisch databeheersysteem

Print
KUL-archeoloog Marc Waelkens en zijn medewerkers aan het archologisch project in het Turkse Sagalassos hebben dinsdagavond in De Warande in Brussel het Sagalassos Integral Information Systems (SIIS) voorgesteld. Dat is een instrument voor archeologisch databeheer dat ontwikkeld werd in samenwerking met het privé- bedrijf Kern.
Sagalassos is een stad in het Taurusgebergte in Turkije die in de 7de eeuw verlaten werd na een aardbeving. Sinds 1990 doet tijdens de zomermaanden jaarlijks een groep wetenschappers van diverse disciplines er onder leiding van Waelkens opgravingen. Intussen zijn er al 150 wetenschappers aan de slag. De opgravingen leverden inmiddels een schat van gegevens op die door het SIIS beter toegankelijk en bruikbaar worden.
Het nieuwe systeem is vergelijkbaar met hetgeen Kern ontwikkelde om de voedingsnijverheid in geval van voedselcrisis toe te laten het productie- en distributieproces te reconstrueren. De krachtige zoekinstrumenten maken nieuwe onderzoeksstrategieën mogelijk.
SIIS vereenvoudigt bijvoorbeeld kruisverwijzingen tussen de diverse data zodat de totale contexten makkelijker te reconstrueren zijn.
Nu in het nieuws