Rector Harvard veroorzaakt rel rond sekse en wetenschap

Print
De rector van de befaamde Amerikaanse Harvard-universiteit, Lawrence Summers, heeft voor een rel in academische kringen gezorgd door te zeggen dat mannen meer in de wieg zijn gelegd voor wetenschappen en wiskunde dan vrouwen, zo heeft de BBC dinsdag gemeld.
Summers was minister van Financiën onder de Amerikaanse president Bill Clinton en staat erom bekend "straffe" uitspraken niet te schuwen. In een toespraak op een conferentie over de status van vrouwen en minderheden in de wetenschappelijke en ingenieurswereld suggereerde hij als verklaring voor het mannelijke overwicht genetica, niet ervaring.
Hij baseerde zich voor de theorie dat mannen bekwamer zijn voor wetenschappen dan vrouwen, naar eigen zeggen op onderzoek. Meteen verlieten verscheidene toehoorders de conferentie.

Later zei Summers dat zijn uitspraken verkeerd begrepen werden en dat hij helemaal niet gelooft dat vrouwen van nature uit geen wetenschappelijk topniveau kunnen bereiken. Hij zag andere oorzaken zoals het feit dat vrouwen minder bereid zouden zijn lange arbeidsuren te "kloppen" omdat zij voor hun kinderen willen zorgen.
De Britse krant The Guardian wees erop dat het rectorschap van Summers in Harvard gekruid is geworden met botsingen met Afro-Amerikaanse stafleden en linkse intellectuelen, alsmede klachten over een terugval in het aannemen van vrouwen. Onder zijn bewind is het aantal aan vrouwen aangeboden vaste jobs verminderd van 36 naar 13 procent. Vorig jaar waren slechts vier van de 32 aangeboden vaste posten voor vrouwen voorbestemd.
Nu in het nieuws