700 tot 800.000 Belgen lijden aan astma

Print
In België lijden 700 tot 800.000 mensen aan astma. Slechts 400.000 van hen volgen een behandeling. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IMS Health en staat dinsdag in de Artsenkrant.
IMS ondervroeg een vijfhonderdtal Belgische artsen in de laatste zes maanden van 2003 en de eerste helft van 2004.

Meer dan 7 procent van de Belgen kampen dus met één of andere vorm van astma. Vooral kinderen zijn kwetsbaar. Bij de 13 à 14-jarigen bedraagt het percentage astmapatiënten 15 procent. De ziekte veroorzaakt in België 300 overlijdens per jaar. Dat zijn er 3 op 100.000 inwoners.
Wereldwijd lijden volgens internationale rapporten 300 miljoen mensen aan astma. Dat is 5 procent van de wereldbevolking. Hoewel harde wetenschappelijke bewijzen ontbreken, wordt algemeen aangenomen dat astma in opmars is, zowel bij volwassenen als bij kinderen.

De toename is deels te wijten aan een verhoogde aandacht voor astma, waardoor meer patiënten naar een dokter stappen. Maar volgens deskundigen neemt de ziekte ook echt toe. Veranderingen in levensstijl en leefmilieu zijn verantwoordelijk voor een grotere vervuiling en een hogere blootstelling aan allergenen. Maar ook bijvoorbeeld een andere manier van bouwen speelt een rol. Zo heeft een betere isolatie van de huizen tot gevolg dat de huisstofmijt oprukt.
Experten gaan ervan uit dat astma zich de komende tientallen jaren nog zal uitbreiden, met nog eens 100 miljoen extra patiënten in 2025.
Nu in het nieuws