Amnesty International mag beelden gebruiken van "Matroesjka's"

Independent Productions, de onafhankelijke Belgische filmdistributeur, heeft Amnesty International de toestemming gegeven om fragmenten te gebruiken van de prestigieuze TV-serie "Matroesjka's" voor een documentaire over vrouwenhandel.

De documentaire is bestemd voor vertoning in middelbare scholen in het voormalige Oostblok.

Televisiemaker Thijs Brandsma werkt in opdracht van Amnesty International aan een documentaire over vrouwenhandel, waarvoor hij in Roemenië en Bosnië slachtoffers interviewde. Amnesty wil de documentaire vertonen in zoveel mogelijk scholen in het voormalige Oostblok om meisjes, potentiële slachtoffers van vrouwenhandel, te waarschuwen voor aanbiedingen om als danseres of als hulp in de huishouding te gaan werken in West-Europa.

Brandsma werd getipt over "Matroesjka's", vorig jaar te zien op Canal+ en momenteel elke woensdag op VTM. "Meisjes, die het slachtoffer waren van vrouwenhandel, hebben de serie gezien en waren zeer geschokt omdat heel wat scènes zo herkenbaar waren. Scènes uit de serie helpen mij om de lacune op te vangen van beeldmateriaal dat voor ons nooit te draaien is. Daarmee wordt de film veel krachtiger en worden scholieren in het voormalige Oostblok geraakt", zegt Brandsma.

Marc Punt, producent en co-regisseur van "Matroesjka's", heeft naar eigen zeggen geen seconde getwijfeld om medewerking te verlenen aan de documentaire.

Nu in het nieuws