2004 was dodelijkste jaar voor journalisten en mediamensen

Print
De oorlog in Irak en de wetteloosheid op de Filipijnen hebben ermee voor gezorgd dat 2004 voor journalisten en ander mediapersoneel te boek staat als het dodelijkste jaar. Dat meldde een mediavereniging dinsdag.
De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) verklaarde dat er in 2004 129 journalisten en mediamensen omkwamen tijdens het uitoefenen van hun beroep. Volgens IFJ-voorzitter Christopher Warren was Irak het afgelopen jaar met 19 dode journalisten het gevaarlijkste land voor reporters. De Filipijnen staan op nummer twee met 13 omgebrachte journalisten. Die sterfgevallen hielden vaak verband met onderzoek naar drugshandel, corrputie en georganiseerde misdaad. Naast de omgekomen journalisten verkeerden honderden andere mediamensen in de loop van 2004 in gevaarijke situaties, vervolgde Warren.

De Australische journalist en IFJ-lid Gerard Noonan brengt volgende week een bezoek aan de Filipijnen om er de mediadoden te onderzoeken. Het team zal familieleden en vrienden interviewen van de journalisten, die tijdens het uitoefenen van hun beroep werden gedood. Verder staat ook een ontmoeting met de Filipijnse president Gloria Macapagal Arroyo op het programma. Het IFJ is een confederatie van journalistenverenigingen over de hele wereld en vertegenwoordigt meer dan 500.000 journalisten uit 110 landen.
Nu in het nieuws