Kok kreeg 17 jaar lang geen loon of vakantie

Een kok van een restaurant in een klein dorp in het zuiden van Frankrijk, die gedurende 17 jaar geen loon of geen vakantie kreeg, heeft gedeeltelijk zijn slag thuis gehaald voor de rechter. Zijn voormalige baas moet hem vijf jaar loon uitbetalen.

Belga

De arbeidsrechtbank van Annonay heeft op 22 december de voormalige werkgever van Philippe Pitiot veroordeeld tot het betalen van 70.742,29 euro. Dat is het salaris van de kok voor de laatste vijf jaar. De feiten van de periode ervoor zijn verjaard.

Toen Philippe Pitiot in 1987 op 25-jarige leeftijd aangeworven werd in het hotel-restaurant "le Vivarais", heeft zijn werkgeefster, Geneviève Arnaud, hem vijf maanden betaald. Daarna stopte ze de uitbetalingen.

"In het begin wou ik best toegevingen doen omdat zij en haar man grote financiële problemen hadden", vertelt de kok. Hij bevestigde ook dat hij nooit vakantie heeft genomen en dat hij ervan overtuigd was dat hij uiteindelijk vergoed zou worden.

Na de verkoop van het hotel-restaurant in april 2004, kreeg Pitiot nog steeds zijn achterstallige loon niet, terwijl zijn werkgevers op vakantie naar Spanje vertrokken. Toen ze terugkwamen, hadden ze voor hem een slof sigaretten en een polo-hemdje mee. De overnemer van het restaurant, en de nieuwe werkgever van Pitiot bracht de man in contact met een advocaat. Die bracht de zaak voor de rechter.

. De voormalige uitbaatster van het restaurant, die tegen het vonnis in beroep is gegaan, zei dat ze Pitiot cash betaalde en verwonderde zich erover dat de man "niet vroeger gereageerd had", volgens haar advocaat Jean-Michel Drevon.

Nu in het nieuws