Huiszoekingen bij Vlaams Belang naar lekken bij Antwerpse politie

Print
Het Antwerpse en federale parket hebben dinsdag een huiszoeking uitgevoerd in het kantoor van de veiligheidsadviseur van het Vlaams Belang, Bart Debie, in het Vlaams Parlement.
BR>
Kort na de middag boden de speurders zich ook aan op het hoofdkwartier van de partij, maar na overleg met de onderzoeksrechter werd een huiszoeking daar afgeblazen.

Om 10.00 uur boden speurders van het federaal en Antwerps parket, vergezeld van een onderzoeksrechter, zich aan op het kantoor van Bart Debie voor een huiszoeking. Dat gebeurde in aanwezigheid van de griffier van het Vlaams Parlement. Volgens het huiszoekingsbevel ging het om een zaak van schending van het beroepsgeheim, verklaarde gemeenschapssenator en woordvoerder van de partij, Joris Van Hauthem.

Bart Debie was tot vorig jaar commissaris bij de Antwerpse politie. Daarna ging hij aan de slag bij het Vlaams Belang als veiligheidsadviseur en persverantwoordelijke van de fractie in het Vlaams Parlement. De schending van het beroepsgeheim zou niet zozeer slaan op de periode dat Debie nog commissaris was, maar wel op de informatie die hij nadien zou verkregen hebben via lekken uit het Antwerpse politiekorps.

De huiszoeking duurde tot even na de middag. Er werd materiaal uit het kantoor meegenomen. Wellicht gaat het om documenten en mogelijk de computer van de betrokkene. Even na 13.30 uur kreeg het hoofdkwartier van het Vlaams Belang aan het Madouplein bezoek van speurders, ditmaal niet vergezeld door de onderzoeksrechter. Partijvoorzitter Frank Vanhecke sprak van een intimidatie van het gerecht tegenover het Vlaams Belang, aangezien Vanhecke zelf als voorzitter een kantoor heeft in het partijhoofdkwartier.

De huiszoeking op het hoofdkwartier van het Vlaams Belang vond uiteindelijk niet plaats. Om 14.00 uur vertrokken de speurders weer nadat de partij de toegang geweigerd had en ze overleg gepleegd hadden met de onderzoeksrechter. De advocaten van de partij hadden twee argumenten aangehaald. Op het huiszoekingsbevel ontbrak het huisnummer. Daarnaast wordt elk kantoor van het hoofdkwartier aan het Madouplein beschermd door een parlementslid van het Vlaams Belang. Om die kantoren te kunnen doorzoeken, is de toestemming van de parlementsvoorzitter nodig. Die ontbrak.
Nu in het nieuws