'Aviator' en 'Sideways' winnen belangrijkste Golden Globes

'Aviator' en 'Sideways' zijn in de nacht van zondag op maandag in Beverly Hills onderscheiden met de Golden Globes voor beste films.

Belga

De eerste prent haalde het in de categorie drama, de tweede in de categorie komedie. De Golden Globes gelden algemeen als een goede graadmeter voor wie de Oscars zullen winnen. De Oscars worden op 27 februari uitgereikt.

'Aviator' van Martin Scorsese, een epos over leven en werk van de excentrieke miljonair Howard Hughes, werd niet alleen bekroond als beste drama. De Hollywood Foreign Press Association had voor de prent ook de prijs voor beste acteur en die voor beste originele soundtrack veil. De onderscheidingen gingen naar respectievelijk Leonardo di Caprio en Howard Shore.

De low-budget film 'Sideways', een tragikomedische karakterstudie van Alexander Payne over twee vrienden die op reis trekken door de wijnstreken van Californië, won naast de Golden Globe voor beste komedie ook die voor beste scenario.

Clint Eastwood snoepte met zijn 'Million Dollar Baby' de prijs voor beste regisseur af van Martin Scorsese. Hilary Swank speelt in die prent een jonge bokskampioene, en dat leverde haar de Golden Globe voor beste actrice op.

Jamie Foxx en Annette Bening werden gelauwerd als beste acteur en actrice in een komedie. Foxx vertolkt in 'Ray' soulicoon Ray Charles, Bening zet in 'Being Julia', een adaptatie van een roman van Somerset Maugham, een ouder wordende actrice in het Londen van de jaren '30 neer. 'Closer' leverde de beste mannelijke en vrouwelijke bijrollen af, dat voor respectievelijk Clive Owen en Natalie Portman.

Nu in het nieuws