Rice noemt 6 landen "voorposten van de tirannie"

Print
Het herstellen van de door de Irak-oorlog verstoorde betrekkingen met westerse bondgenoten is een van de prioriteiten van de Verenigde Staten. Dat heeft de aanstaande Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice dinsdag gezegd tijdens haar benoemingsverhoor in de Senaat.
BR>
Volgens Rice waren de besluiten om oorlogen te beginnen tegen Afghanistan en Irak moeilijk, juist en gerechtvaardigd. "Maar nu is de tijd voor diplomatie aangebroken", aldus Rice. De aanstaande minister beloofde samen te werken met de Democraten en Republikeinen om brede steun voor het Amerikaanse buitenlandbeleid te verkrijgen. Rice zei dat de betrekkingen van de VS met het buitenland weer meer kenmerken van een dialoog dan van een monoloog dienen te krijgen. Rice kan formeel pas worden benoemd nadat de Senaat heeft ingestemd met haar kandidatuur, maar dat is slechts een formaliteit.
Een van de andere doelstellingen van de nieuwe regering zal het bevorderen van de democratie in het Midden-Oosten zijn. Ook zullen de VS blijven aandringen op de ontmanteling van de atoomprogramma's van Iran en Noord-Korea en tirannieke regimes onder druk blijven zetten om hervormingen door te voeren. Rice noemde in dit verband onder meer Cuba, Wit-Rusland, Zimbabwe en Birma.

Rice werd tijdens haar verhoor het meest onder druk gezet over Irak. De Democratische zwaargewicht in de commissie die Rice ondervroeg, senator Joseph Biden, vroeg of Rice ook ideeën had over een terugtrekkingsstrategie uit Irak. De aanstaande minister verwees naar president George Bush en zei dat het om een politiek-militair besluit gaat dat buiten haar bevoegdheden valt. Ook weigerde ze een streefdatum te noemen voor een terugtrekking uit Irak. "Het doel is om onze missie in het land af te maken."
Rice prees haar voorganger Colin Powell als "vriend en mentor", hoewel insiders zeggen dat Powell en Rice vaak meningsverschillen hadden over het te voeren beleid. De 50-jarige Rice wordt de eerste zwarte vrouwelijke minister van buitenlandse zaken en na Madeleine Albright de tweede vrouw op die post. Eerder was zij al de eerste vrouwelijke nationale veiligheidsadviseur.
Nu in het nieuws